Om SWEDE STOPS

SWEDE STOPS verkar för att i Sverige etablera ett nätverk av näringsidkare (värdar) på landsbygden som bjuder in husbilsturister att avgiftsfritt övernatta/parkera i max 24h i anslutning till deras verksamhet.

Syftet är att svenska och utländska husbilsturister skall få kontakt med svensk mat, kultur och natur.
Det finns c:a 3 miljoner husbilar i Europa varav mer än 100 000 i Sverige.

Bakgrund
2014 åkte vi som husbilsturister under två månader på landsbygden i Storbritannien (GB) och Irland (IRL).

Övernatta på en campingplats kostade c:a 300 kr per natt. Med en restid på två månader skulle kostnaden blivit orimligt hög och att vara ute i två månader är inte ovanligt för en husbilsturist.
I stället hade vi köpt en guide (Brit Stops) som gav oss tillträde till ett nätverk av lokala näringsidkare på landsbygden och som bjöd in husbilsturister att avgiftsfritt få stå med husbilen i max 24h i anslutning till deras verksamhet.

Guiden, tillsammans med ett klistermärke på insidan av vindrutan bevisade att vi hade tillgång till nätverket. En säkerhetsåtgärd gentemot värdarna.
Näringsidkarnas (värdarnas) verksamheter var av allehanda slag: pubbar, gårdsbutiker, producenter, restauranger, hotell, konstnärer, konsthantverkare och arrangörer av olika aktiviteter på landsbygden.Vi handlade hos våra värdar, lokalt producerade livsmedel och andra varor och förnödenheter (i husbilen finns både kyl och frys).

Vi har åkt med husbil i 17 år och besökt 20 europeiska länder. Resan i GB och IRL var bland de bästa vi har gjort, mycket tack vare att vi kom ut på landsbygden och på ett enkelt sätt fick kontakt med lokalbefolkningen och kunde njuta av naturen och kulturen på ett sätt som vi annars inte hade haft möjlighet till.

Under resans gång blev vi övertygade om att det borde finnas ett liknande nätverk i Sverige. 2015 hade vi den först guiden klar. Förvisso med endast nio värdar. I dag kommer Guide 2023 att innehålla c:a 100 värdar från Skåne i söder till Norrbotten i norr samt på Gotland.

I nio andra länder inom Europa finns motsvarande nätverk, och med samma grundidé, ”la Formule Invitations” som myntades av en fransk vintidning. Det franska nätverket bildades 1993 och fick heta ”France Passion®”.

SWEDE STOPS följer denna idé som innebär att husbilsturisten:
Parkerar uteslutande på privat mark
Lär känna lokala näringsidkare och kan njuta av -lokal mat och dryck
Får en 24h avgiftsfri övernattning med det årliga nationella beviset på vindrutan
Kan handla färsk och smakrik mat och andra produkter på plats eller delta olika aktiviteter.

Husbilsturister, svenska och utländska, skall lockas att stanna till hos lokala näringsidkare.

Exempel på värdars verksamhet:

Mathantverkare:
Gårdsbutiker, mejerier, bagerier, kvarnar, kött- och charkuteriproducenter, marmelader och sylter, rökt och förädlad fisk, destillerade drycker, musterier, vingårdar, grönsaksodlare, bigårdar. Gårdsbutiker är ofta kombinerade med kafé eller restaurang.

Övrigt:
Konsthantverkare, keramiker, slott, djurparker, museer, naturreservat, försvarsanläggningar, hästgårdar och husbilsförsäljare.

Guiden säljs, förutom online via hemsidan, även ”över disk (OTC)” på några platser.
Vi samarbetar också med de övriga EU nätverken och är medlemmar i FEFI (www.fefi.eu), en sammanslutning av nio länder som ger ut guider.

Rulla till toppen